E nummers weet wat je eet

e-nummers nee

E nummers weet wat je eet

E nummers zijn chemische additieven (hulpstoffen) die door de EU zijn goedgekeurd voor het gebruik in voedsel, deze e nummers, ook wel additieven genoemd, bevinden zich in zeer veel producten. Zelfs levensmiddelen die in eerste instantie misschien wel gezond lijken kunnen schadelijke E-nummers bevatten. Ongemerkt krijgt je hierdoor meer schadelijke stoffen binnen dan dat goed is voor je lichaam.

Meestal zijn het chemische verbindingen die bij overmaat schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Ons lichaam kan heel goed omgaan met een klein hoeveelheid schadelijke en giftige stoffen, die worden keurig door ons afweersysteem opgeruimd. Maar als de hoeveelheden te groot worden dan kan dit tot ernstige gezondheidsklachten leiden.

Het moderne kookboek volgens Loesje

Het volgende plaatje van Loesje illustreert goed een trend bij het eten. Wees je bewust van wat je eet en vermijd zo veel mogelijke schadelijk e nummers! Eet meer natuurlijk en gezond en je zult meer energie krijgen en je fitter voelen.

loesje kookboek
Dit zegt het voedingscentrum over e nummers

E-nummers, of toevoegingen, zijn stoffen die voedingsmiddelen verbeteren. Voorbeelden van toevoegingen zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen.

Veilige toevoegingen krijgen van de overheid een E-nummer. Het is een garantie dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen gecontroleerd heeft en veilig vindt.

Een toevoeging krijgt pas een E-nummer als zeker is dat je er niet te veel van binnenkrijgt. In de wet staat in welke producten een toevoeging gebruikt mag worden en hoeveel er maximaal aan producten mag worden toegevoegd.

Link naar voedingscentrum

Er zijn mensen die daar anders over denken en daar ook goede reden voor hebben. Uiteraard heeft de voedingsindustrie er baat bij dat er zoveel mogelijk producten verkocht worden en er zoveel mogelijk producten gegeten worden. Negatieve publiciteit over E nummers draagt daar niet aan bij en er spelen enorme financiële belangen.

Meer honger is meer eten is meer eten kopen is meer geld. En geld is het enige wat telt, er is geen moreel besef bij deze producenten anders zouden ze op zijn minst E621 (zie verder), en eigenlijk alle E-nummers, verwijderen en dan kan!

In de biologische winkel kom je ook geen e nummers tegen.  Wees je bewust van de waarheid over eten en ervaar vooral zelf wat het met jouw lichaam doet. Niet altijd denken we na bij wat je precies eet en ik adviseer je om dat toch eens een periode te gaan doen en merk dan op wat JIJ ervaart. Niet alle E nummers zijn slecht en het moet ook geen obsessie worden.

Geniet gewoon van lekker eten en mijn advies is zo puur mogelijk te eten en zeker bepaalde e nummers te vermijden. Doe het eens een maand en kijk wat er gebeurt. Je wilt toch ook niet dat je kinderen verkeerde dingen binnen krijgen?

Waar staan alle E-nummers eigenlijk voor?

Hieronder een lijstje met de soorten E-nummers:

 • E100 – E199 kleurstoffen
 • E200 – E299 conserveermiddel
 • E300 – E321 anti-oxidanten
 • E322 – E499 emulgatoren, stabilisatoren,verdikkingsmiddelen en geleermiddelen
 • E500 – E599 zuurteregelaars, anti-klontermiddelen en rijsmiddelen
 • E600 – E 699 smaakversterkers

Voorbeeld van één van de schadelijkste en het meest omstreden e nummer E-621

De smaakversterker “glutamaat” welke in de nummers E-620 t/m E625 voorkomt zit veel in snoep, snacks en wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken onder de naam MSG.

Bekende bijwerkingen E620, E621, E622, E623, E624, E625: duizeligheid, hoofdpijn, kramp, diarrhee en misselijkheid. De stof werkt in grote hoeveelheden in op het zenuwstelsel en kan bij extreme hoeveelheden bij langdurig gebruik hersenbeschadiging veroorzaken.

En met name mononatrium glutamaat E-621 ook wel (MSG) en deze zou ik echt zoveel mogelijk vermijden.

E 621 zorgt er in ons lichaam voor dat onze hormoonhuishouding verstoord wordt en dat we honger krijgen. E621 is neurotoxische (schadelijk voor de hersenen) en een eetlustverhogende werking heeft doordat dit het endocriene systeem (hormoonhuishouding) kan ontregelen. Dit hormoonsysteem regelt namelijk uw honger- en verzadigingscentrum.

Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen na het gebruik van dit middel hoofdpijn en tintelingen krijgen. E 621 onderbreekt de verbinding tussen ons verzadigingscentrum in de hersenen en de maag. E nummers weet wat je eet !

e 621 weet wat je eetMisschien herken dit: bij het eten van een chips,  kan je meestal niet stoppen met eten tot de zak leeg is. In veel chips zit dan ook E-621.  Zelf kreeg ik er vroeger altijd buikpijn van na het eten van de chips en toch at ik door. Vroeger at ik graag chips, nu eet ik nooit meer chips met E-621 erin en af en toe een handje chipjes van natuurlijke chips, waar geen MSG in zit, en die zijn tevens een stuk lekkerder.

Wees je bewust van wat je eet en mocht je chips kopen of eten let er dan eens op!

E-nummers weet wat je eet en zoveel mogelijk vermijden

Voorkomen is beter dan genezen. Het is niet eenvoudig om E-nummers te vermijden maar u kunt het gebruik wel zoveel mogelijk beperken door je meer bewust te zijn van wat je eet.

Aantal tips om op te letten inzake e-nummers

 • Gebruik voeding met labels: “geen kleur- en smaakstoffen”
 • Koop producten zonder toevoeging van zoetstoffen zoals Aspartaam
 • Drink 100% puur sap, geen vruchtensappen met toevoegingen
 • Koop producten zo veel mogelijk zonder conserveringsmiddelen
 • Koop vaker biologische producten

Het zal niet eenvoudig zijn om E-nummers te vermijden maar met een beetje goede wil, kom je een heel eind!

Wil je meer weten over e nummers dan kun je een boekje bestellen “Wat zit er in uw eten?” (ISBN 9789077788288) laat ons de andere kant zien. Niet alle e-nummers zijn slecht, maar het merendeel zijn wel zeker schadelijk voor de gezondheid

Fit worden?

Maak gebruik van de Gratis Start Pakket Training met 6 tips en video’s. Ben je een vrouw meldt je dan gratis aan via: STRAKKE BUIK START PAKKET en speciaal voor mannen is er een  SIXPACK START PAKKET

banner_onderkantblog_mannenbanner_onderkantblog_vrouwen

Laat een reactie achter via Facebook

Leave A Response

* Denotes Required Field