Waarom eten we ongezond en zijn we te dik?

voedingsindustrie fit of vet

Waarom eten we ongezond en zijn we te dik?  Meer over de voedingsindustrie in Nederland

We eten ongezond en we zijn te dik. Hoe krijgen we de voedingsindustrie zo ver dat ze gezonde producten gaan verkopen? Informatie uit documentaire van E. Lindemans van EZ – Ziek van de voedingsindustrie -.

Te veel zout, vet en suiker in producten is slecht voor ons

Van te veel zout, vet en suiker is bewezen dat het heel slecht is… Hoe kan dat het toch massaal aan het eten wordt toegevoegd ? De voedingsindustrie wil geld blijven verdienen.

Ondanks de dagelijkse doden door vermijdbare ziekten is er weinig tot geen verandering en worden er nog steeds massaal producten verkocht die ongezondheid en vetzucht in de hand werken. Veel mensen zijn zich hier niet bewust van en hopelijk ben je na het lezen van dit blog en het bekijken van de video je meer bewust van wat je eet.

Waarom is ongezond eten lekker?

Herken jij ook innerlijke gevecht met snoepjes. Zwicht jij voor marketing? Zodra we er goed bij stil staan, weten we het allemaal wel. Te veel is ongezond. Toch gaan we om. Heb jij wel eens een zal chips opengemaakt en gemerkt dat je net zolang blijft eten tot de zak leeg is….. Dit komt door bepaalde toevoegingen in de chips.

Ongezond eten is lekker omdat het meer calorieën bevat en het eten van meer calorieën is een overlevingsmechanisme vanuit de oertijd. Hoe meer zout, suiker en smaakstoffen, hoe lekkerder het eten lijkt te worden. Hoe meer er dus van verkocht wordt. Extra stoffen wordt in veel voeding gestopt. Dit is gestuurd koopgedrag.

Moeten we ons zorgen maken?

Meer dan 50% van de bevolking is de zwaar en de groep met diabetisch type 2 (suikerziekte) is de afgelopen 20 jaar verviervoudigd! Aan steeds meer voedingsmiddelen worden extra toevoegingen, zoals suiker toegevoegd. Hier zit nog steeds een stijgende lijn is ondanks dat er meer bekend is over de schadelijke gevolgen…

Zijn suikerziekte en hart- en vaatziekte eigen schuld?

Heel veel ziektes zijn te voorkomen indien we anders gaan eten – Ziektes die niet nodig en dus vermijdbaar zijn! Is dat eigen schuld? Nee, te veel vet suiker en zout kun je voor een klein stuk zelf veranderen. In Nederland krijgen we gemiddeld 9 gram zout per dag binnen (wereld gezondheidsraad geeft norm van 6 gram zout), slechts en 1 a 2 gram is zout dat we zelf hebben toegevoegd.

We worden vaak verkeerd voorgelicht met bepaalde adviezen en er is sprake van gestuurde marketing. Rationele argumenten werken niet. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de beslissingen inzake wat te eten intuïtief worden genomen.

In de supermarkt koop je vaak meer dan je van plan was. Daar is allemaal diep over nagedacht om de omzet van de supermarkten te optimaliseren. Kindersnoep staat bijvoorbeeld op een hoogte dat kinderen goed kunnen zien. We worden dus gestuurd door de manier van marketing en het aanprijzen van producten. Daarnaast wordt er extra suiker, zout, vet en smaak- en kleurstoffen toegevoegd aan het eten, zodat we er meer van eten. Marketing maakt ons gezonde bestand ongezond.

Werkt zelfregulering in de voedingsindustrie?

Er zijn wel voorwaarden waar wettelijk aan voldaan moet worden door de voedingsindustrie en consumenten moeten eigen keuzes kunnen blijven maken en zich zelf ook goed informeren. Mensen dingen wakker te worden en meer bewust zijn van de realiteit aangaande voeding.

Tempo waarin de voedingsindustrie verbeetringen doorvoert is heel langzaam en zou sneller moeten gebeuren aldus prof. Mackenbach..

Uiteindelijk komt het wel in orde na 10 tot 30 jaar verwacht hij. Moeten we daarop wachten? Er gaan dagelijks mensen dood door verkeerde voeding. Onze overheid zo meer moeten doen en meer harde normen moeten stellen. Er word in Tweede kamer al heel lang gesproken over de problematiek in de voedingsindustrie, echter er worden niet echt stappen gemaakt ter verbetering.

De voedingsindustrie wil geen omzet verliezen. Alles over een product wordt uitgebreid getest voor een product op de markt kom en het wordt zo gemaakt dat er het meest van verkocht wordt.

Indien minder mensen hun producten zouden kopen indien ze gezonder zouden zijn, met minder ongezonde toevoegingen, dan wordt daar vanaf gezien omdat de bedrijven geen marktaandeel willen verliezen en bang zijn dat de concurrentie marktaandeel overneemt. Er wordt voorbij gegaan de belangen van de consumenten.

voedingsindustrie fit of vet

Wat kunnen we doen?

De Consumentenbond zegt er wettelijke normen moeten komen. De minister wil de wet (nog) niet aanpassen. Krijgt ook geen voet aan de deur… Dus zullen we het nu vooral zelf moeten doen.

Oefening om meer bewust te zijn van je voeding

Ga eens een keer door je koelkast… en pak de producten eruit en lees de labels van de producten. Neem even de tijd om ze te lezen. Waar zit allemaal (extra) suiker of zout in. En wat zijn de overige kunstmatige toevoegingen. Ontdek het zelf en wees je er bewust van en als je de volgende keer naar de supermarkt gaat, kijk dan eens naar alle marketing en manieren waarop voeding wordt aangeprezen en lees eens vaker de etiketten en kies eens voor een andere variant met minder (kunstmatige) toevoegingen. Het is goed mogelijk en je hoeft er niets mee te doen, maar word op zijn minst bewust van wat je eet.

Vind je jezelf te dik en zou je willen afvallen? Dan kun je ook mijn Voeding En Training Programma volgen op www.sixpackin70dagen.nl Hier vind je alles wat je moet weten over de juiste voeding en training om de beste versie van jezelf te worden.

Voeding Training

Wat je ook kunt doen is twee weken geen suiker en zout dan wen je eraan en komen pure smaken naar boven. Dan mis je het niet eens meer… Echt waar. Doe twee weken geen suiker in je thee of koffie en laat me weten wat er gebeurt door een bericht te plaatsen onder dit bericht.

Wil je meer weten over toevoegingen en E-nummers in je voeding en de bijwerkingen? Kijk dan op mijn blogpost over E-nummers.

Fit worden?

Maak gebruik van de Gratis Start Pakket Training met 6 tips en video’s. Ben je een vrouw meldt je dan gratis aan via: STRAKKE BUIK START PAKKET en speciaal voor mannen is er een  SIXPACK START PAKKET

banner_onderkantblog_mannenbanner_onderkantblog_vrouwen

Laat een reactie achter via Facebook

Leave A Response

* Denotes Required Field