Overgewicht is een groeiend probleem

Overgewicht

Overgewicht is een groeiend probleem

Bijna acht op de tien Nederlanders vindt dat ze niet te veel eten, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is vier op de tien Nederlanders te dik.

Overgewicht hebben en toch denken dat je gezond eet. We blijken ons er massaal schuldig aan te maken. Het heeft allemaal te maken met een bewustwording. Mensen weten niet meer wat normaal en gezond eten is.

De oorzaak is een samenloop van omstandigheden. Het type voeding dat we eten is veranderd. Zo zijn we steeds meer suikerhoudende middelen gaan eten. Ook de porties die we eten groter geworden.

Het vis niet nieuw. Wetenschappers en het Voedingscentrum zijn al jaren bezig met dit probleem. Men vindt andere zaken belangrijker dan bewust kijken naar wat er  gegeten wordt en pas zodra we ons meer bewust worden van de gevolgen, kunnen we overgaan tot concrete oplossingen.

Overgewicht wettelijk tegengaan

Als landen overgewicht willen tegengaan, moeten er strengere wetten komen om de verkoop van ongezond eten en drinken terug te dringen.

Regeringen moeten mensen stimuleren om gezonde en verse producten te eten en kunnen op die manier de wereldwijde obesitasproblematiek zelfs omkeren.

Dat blijkt maandag uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van begin dit jaar,  dat ze heeft laten doen naar obesitas. ,,Tenzij regeringen stappen ondernemen, zal de markt overgewicht blijven promoten”, stelt Roberto De Vogli van de Universiteit van Californië. ,,Dat heeft desastreuze gevolgen voor de volksgezondheid.”

Een van de maatregelen die de WHO aandraagt, is het verminderen van fastfoodreclames die zijn gericht op kinderen.

40% van de Nederlanders is te dik

Een op de tien Nederlanders had in 2012 ernstig overgewicht. Zij hebben een verhoogde kans op chronische aandoeningen als diabetes, een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Nog eens dertig procent had in datzelfde jaar matig overgewicht. “De laatste jaren is het aantal mensen met overgewicht redelijk stabiel, maar er is nog zeker geen sprake van een daling”, zegt Chantal Melser van het CBS.

Mensen met ernstig overgewicht lopen 3 tot 9 keer zoveel kans op gezondheidsklachten als mensen met een normaal gewicht, stelt het CBS. Het gaat dan om ziektes waar dokters altijd voor waarschuwen, aldus Melser. “Dan moet je vooral denken aan suikerziekte, maar ook hart- en vaatziekten en slijtage van de gewrichten.”

Ook bij matig overgewicht zijn de kansen op dergelijke klachten al verhoogd, waarschuwt Melser. “Van een kilootje extra merk je weinig, maar het is een glijdende schaal.”

Heb je ook last van overgewicht en wil je er echt iets aan doen? Maak dan gebruik van de Gratis Start Pakket Training met 6 tips en video’s. Ben je een vrouw meldt je dan gratis aan via: STRAKKE BUIK START PAKKET en speciaal voor mannen is er een  SIXPACK START PAKKET

banner_onderkantblog_mannenbanner_onderkantblog_vrouwen

Laat een reactie achter via Facebook

Leave A Response

* Denotes Required Field